Tips till dig som ska byta hängrännor och stuprör

Hängrännor och stuprör fyller en stor funktion för våra hus och det är viktigt att dom byts ut när dom har gjort sitt. Deras uppgift är trots allt att transportera bort vatten och eftersom dom i regel är gjorda i plåt så uppstår tillslut korrosion, eller rost. När det blivit dags för ett byte kan man antingen köpa och montera dom själv eller anlita en takläggare som både kan beställa det som passar och sedan se till att det kommer på plats.

Välj rätt material

Dom flesta hängrännor och stuprör är som tidigare nämnt tillverkade i plåt. Däremot kan plåten ha olika typer av ytbehandlingar, till exempel PVC eller aluminium. Alla har olika egenskaper och det kan vara bra att läsa på innan man bestämmer sig. Planerar man att köpa och montera sitt avrinningssystem själv är det en god idé att rådfråga i en byggvaruhandel för att försäkra sig om att man köper rätt.

I dom fall man väljer att anlita en takläggare kan denne rekommendera vad han eller hon tror passar bäst för just ditt hus. En takläggare brukar dessutom kunna beställa material direkt från en leverantör så man behöver inte tänka på inköp av sådant själv.

Tänk på färgen

Förutom att tänka på materialvalet i dom fall man köper sina rännor själv ska man också tänka på färgen. Idag går det att specialbeställa både hängrännor och stuprör i färger så som röd, grön och koppar. Har man ett svart tak och ett rött hus kanske det däremot inte ser så snyggt ut om man väljer gröna rännor. Se till att välja en neutral färg som smälter ihop med både tak och hus så att helheten blir snygg.

Vid montering

Det krävs inga jättekunskaper för att lyckas montera ett avrinningssystem på sitt hus på egen hand. Man behöver inga speciella verktyg som bara en takläggare har utan man kommer långt med det man har hemma i verktygslådan. Däremot är det viktigt med städfirma att man monterar rännorna med rätt lutning så att vattnet som samlas verkligen rinner och för detta behöver krokarna oftast bockas om.

Tycker man att monteringen känns krånglig gör man bäst i att kontakta en takläggare som kan utföra jobbet. Om man gör fel finns en risk att rännorna inte alls fyller sin funktion och det är onödigt att chansa. Konsekvensen blir att vattnet inte rinner undan som det ska och vattnet kommer hamna på ställen där et inte är tänkt.