Vad kostar en storstädning?

Vad kostar det att anlita en städfirma för en storstädning av villa på 220 kvadratmeter? Den frågan ställde sig tidningen Göteborgsposten och tog in offerter från flera städfirmor i Göteborg. Visserligen var detta 2017 men priserna bör inte ändrats avsevärt sedan dess. Tydligt är att priset varierar mycket mellan de olika företagen.

Ringer du ”första bästa” städfirma när hemmet behöver en storstädning? Gör inte det nästa gång utan lägg lite tid på att ta in offerter från flera företag. Bor du i en villa på ca 200 kvadrat kan det nämligen skilja flera tusenlappar i pris. Men det kan även skilja vad som ingår…

När tidningen Göteborgsposten kontaktade 6 städföretag i Göteborg och bad om offert på både en trerumslägenhet samt en villa visade det sig att prisskillnaden var extremt stor.

Efter att RUT-avdrag var borträknat kunde de få villan städad för 1600 kr. Men valde de istället den städfirman med högst pris för skulle de fått betala 5700 kr. Att det skulle vara mer än tre gånger dyrare mellan den billigaste och den dyraste offerten överraskade nog många.

Ungefärligt pris – Måste ge offert

Flyttstädning Göteborg
 

Det är inte vanligt att en städfirma kan ge ett fast pris på en villastädning utan att först sett villan och därmed förutsättningarna. Det var även något som samtliga firmor poängterade och att prisnivåerna därmed var ungefärliga. Skulle alla dessa 6 firmor kommit till villan och därefter gett offert kan det alltså varit andra prisskillnader.

Vad förväntar sig kunden?

Framförallt avgörs priset av vad man som kund förväntar sig. Vad ingår i städningen och vad ingår inte? Det blir ju självklart en orättvis jämförelse om fönsterputsning ingår hos en städfirma medan det hos en annan kostar extra att få denna tjänst.

Det bästa är att själv gå igenom sitt hus och notera vad man anser vara viktigt. Behöver tvättmaskinen rengöras gällande ludd och doseringsfack? Behöver källaren dammsugas och våttorkas eller bara plockas?

Det går att ladda hem listor från de flesta städfirmors hemsidor där de anger vad som kommer att utföras i hemmet. Matcha den lista mot din egen. Ingår allt eller behöver du betala extra för någon tjänst?

Det kan alltså skilja en del på vad som ingår i en storstädning. Men oavsett visar prisjämförelsen att priserna är olika och att man tjänar på att jämföra ett par alternativ innan städningen beställs. Detta i alla fall om priset väger tungt. Men kom även ihåg att städgaranti och flexibla städtider också kan vara punkter som avgör val av städfirma.