Verktyg för elektriker

Som elektriker kommer du att behöva en uppsjö av olika verktyg. För dig som är lärling kan du nästan redan nu skaffa en spargris, där du avsätter någon hundralapp varje månad för dina verktyg. Det bästa är givetvis att satsa på verktyg av hög kvalitet, även kom det kan innebära att inköpskostnaderna är lite högre. Men vad ska man egentligen mer tänka på när man ska köpa elverktyg?

Dina verktyg påverkar arbetet

Valet av verktyg är mycket viktigt för en elektriker. För vissa uppgifter kan det rentav vara avgörande för att jobbet ska kunna slutföras inom rimlig tid. Genom att använda rätt verktyg och verktyg av hög kvalitet kan man vara säker på att arbetsdagarna blir bättre. Verktyg som till exempel plötsligt går sönder ute på ett uppdrag kan kosta flera timmar, om du behöver åka och skaffa ett nytt.

Satsa på välkända varumärken

Som nämnt ovan – som elektriker är man ofta ute på uppdrag med sina verktyg. Har man lågkvalitativa verktyg, utan reserver, kan en trasig nyckel innebära att du inte kan slutföra uppdraget inom angiven tid. Om du inte kan slutföra uppdraget inom rimlig tid, kommer resten av arbetsdagen, och kanske till och med arbetsveckan, att få lida.

Satsa på verktyg som är av hög kvalitet, även om det innebär lite högre kostnader initialt. Två – tre billiga verktyg är förmodligen inte billigare än ett, som är av riktigt bra kvalitet. Poängen är att hög kvalitet håller länge – låg kvalitet gör det inte. För den som är seriös i sin verksamhet är goda verktyg ett måste.

Ha med dig extra verktyg

Även om du har verktyg av högsta kvalitet kan det vara bra att ha reserver med sig. Kanske är det en lärling som glömt ett verktyg? Olyckor kan också ske, och verktyg kan gå sönder. Det kan också vara så att en specifik nyckel saknas i den vanliga verktygslådan, och i sådana lägen är det bra att ha en reserv.

Tänk på ergonomin

Det är inte ovanligt att man, som elektriker, lider av belastningsskador lite senare i karriären. Störst chans att påverka detta har man givetvis i arbetspositionerna – men verktygen kan också spela roll. Hur väl utformade är de? Är de tunga, lätta? Jämför samma typ av verktyg av olika producenter och se vilken du tror är bäst att använda på lång sikt. Det finns många märkena att välja mellan, så underlag för jämförelser finns.