Tips när du ska måla om fasaden

Att ge nytt liv år fasaden med lite färg är något man som husägare får räkna med att göra ibland. När den gamla färgen blivit blekt och dassig eller om det till och med har börjat lossna flagor är det dags att göra något åt det. Att måla fasaden är ett ganska stort projekt och det är inte bara att öppna färgburken och börja måla. Det finns många saker som är bra att känna till både innan man börjar och under arbetets gång.

Viktigt med förarbete

Något som många tror att man kan hoppa över eller åtminstone gärna vill strunta i är förarbete men faktum är att det är en av dom viktigaste delarna. Slarvar man kommer man få ett dåligt resultat som inte kommer hålla särskilt länge och det är därför viktigt att ta reda på vad som behöver göras. I vissa fall räcker det att tvätta fasaden och avlägsna påväxt av till exempel mossa och alger. I andra fall behöver man börja med att skrapa bort all gammal färg vilket är ett väldigt tidskrävande moment.

Välj en färg av hög kvalitet

Slamfärg, akrylatfärg, latexfärg eller lasyrfärg. Det finns en mäng olika typer av färger man kan använda sig av när man ska måla om fasaden och det är viktigt att välja en med hög kvalitet som lämpar sig för den typ av virke eller annat material man har på sitt hus. Ett bra tips är att börja med att rådfråga med en målare eller i en färghandel vad som passar för just ditt projekt.

Tänk som en målare

Är man oerfaren när det kommer till fasadmålning bör man försöka sätta sig in i hur en målare skulle ha gjort. Visserligen kanske det inte känns som att det är så svårt att måla på färgen på plankorna men det finns mycket att tänka på, bland annat vilken teknik hos https://målarenstockholm.nu man ska använda sig av. Sök på Google och Youtube och låt dig inspireras och lära dig av hur en målare faktiskt arbetar vid en fasadmålning. Det kan ge mycket nyttig information som du kan använda dig av när du ger dig på att göra jobbet på egen hand.

Tänk på vädret

En utbildad målare är väldigt metodisk i sitt arbete och vet hur man ska förhålla sig till väder och vind. Till exempel ska man inte måla mitt i högsommaren när solen är som varmast eftersom man riskerar att få bubblor i färgen. Man ska heller inte måla i spöregn av naturliga skäl. Den bästa tiden för en fasadmålning är tidigt på sommaren, gärna innan midsommar då luften inte är allt för varm. Man ska även här undvika att måla under dagarnas soligaste timmar till fördel för morgnar och kvällar.

Har man bestämt sig för att måla om sin fasad på egen hand är det bra att läsa på så mycket som möjligt innan man börjar. Rådfråga med en målare om en lämplig färg och måla när vädret tillåter. Det kan även vara bra att ha hjälp från någon man känner eftersom det annars kommer ta väldigt lång tid.